tiistai 21. huhtikuuta 2015

Nivelrikko eli artoosi.

Mikä se on?

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus. Nivelrikkoa esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä. Se on koko nivelen sairaus, joka voi aiheuttaa muutoksia niin nivelrustossa, luussa kuin nivelkapselissakin. Nivelrikolle tyypillistä on rustopinnan vaurioituminen ja nivelruston osittainen häviäminen nivelpinnoilta. Nivelkapselissa voi olla liikakasvua ja tulehdusmuutoksia.


Oireet.

Nivelrikkokipu on jomottavaa, pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa, mutta sairauden edetessä se voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä. Nousu esim. tuolista, sängystä, WC-istuimelta ja autosta seisomaan ja päinvastoin on hankalaa. Nivelessä on usein aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä. Alaraajan nivelrikossa kävely sekä tasamaalla että rapuissa vaikeutuu. Kipu on varsin paikallista mutta voi esim. lonkasta säteillä reiteen.

Hoito.

Voi hoitaa lääkkeillä tai ilman.

Hoito lääkkeillä. Niveleen annettu kortisonihoito yleensä lievittää nivelrikkokipua. Nivelrikon ensisijainen lääke on parasetamoli 500 – 1000 milligrammaa 1–3 kertaa vrk:ssa. Jos parasetamolin teho ei riitä, siirrytään tulehduskipulääkkeisiin. Glukosamiini saattaa helpottaa nivelrikon oireita mutta luotettava tutkimusnäyttö vaikuttavuudesta puuttuu. Nivelen sisäisesti annettu hyaluronaatti (3–5 ruiskeen sarja) lievittää nivelrikkoon liittyvää kipua ja parantaa toimintakykyä lumelääkettä tehokkaammin. 

Hoito ilman lääkkeitä. Hyvällä lihasten kunnolla voidaan merkittävästi lieventää nivelrikon vaivoja. Suositeltavia yleiskunnon harjoitusmuotoja ovat kävely, pyöräily, vesivoimistelu ja hiihto. Kipua ja niveloireita lisäävää toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa tulee välttää. Ylipainoisen nivelrikkopotilaalle tärkeimmät asiat ovat vähäenerginen ruokavalio ja harjoittelu 


  


 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti