maanantai 20. huhtikuuta 2015

VTI eli virtsatieinfektio.

Mistä johtuu?

Virtsatieinfektio syntyy, kun välilihan eli virtsaputken ja peräaukon välisellä alueella elävät bakteerit pääsevät nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. 







Yleiset oireet. (yksilölliset)

Virtsaumpi, hematuria, kirvely virtsatessa, virtsan karkailu, kipu, pahoinvointi,
tiheä virtsaamisen tarve ja yöllinen virtsaamisen tarve. 

Keskeiset virtsatiesairauksien diagnoosit.

aikuisten akuutti munuaisvaurio, diabeettinen nefropatia, eturauhasen liikakasvu, virtsankarkailu ja virtsatieinfektiot

Tutkimukset ja hoito.

Jos muuten terve 18–65-vuotias nainen saa kystiitin, ei tarkempia laboratoriotutkimuksia virtsanäytteestä tarvita, vaan lääkäri voi määrätä antibioottikuurin pelkästään oireiden perusteella. Lääkehoitona on yleensä kolmen päivän pivmesillinaami-, nitrofurantoiini- tai trimetopriimikuuri tai kerta-annos fluorokinolonia.

Muilla potilailla infektio varmistetaan keskivirtsasta otettavalla virtsanäytteellä ja siitä tehtävällä virtsan bakteeriviljelyllä. Näytettä varten virtsa pyritään pitämään rakossa vähintään neljä tuntia, jos se vain suinkin on mahdollista. Hoidon jälkeen otetaan seurantaviljely vain, jos oireet eivät parane tai nainen on raskaana.

Oireetonta bakteerivirtsaisuutta hoidetaan vain raskaana olevilta naisilta.

Ylempien virtsateiden infektiot hoidetaan ensisijaisesti kymmenen vuorokauden kuurilla fluorokinolonia. Joskus lääkehoitona käytetään sulfatrimetopriimia. Jos potilaalla on korkea kuume, hän on huonokuntoinen tai raskaana, suositellaan sairaalahoitoa. (LÄHDE: terveyskirjasto.fi)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti